dukan-bezy3.jpg

dukan-bezy3.jpg
Rozmiar 22 KB
Bezy w czterech smakach (zgodne z dietą Dukana)<<<>>>>.Białka (dowolna ilość)
po 1 płaskiej łyżce słodzika na białko
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka maizeny (skrobi kukurydzianej)
łyżeczka kakao i aromat czekoladowy (bezy czekoladowe)
łyżka soku z cytryny i zapach cytrynowy (bezy cytrynowe)
łyżeczka otrąb owsianych i aromat orzechowy (bezy orzechowe)
łyżeczka kiszonego barszczu czerwonego /lub barwnika spożywczego/ i aromat malinowy (bezy owocowe).
Białka z odrobiną soli ubić na sztywno, pod koniec dodać słodzik, ubijać jeszcze chwilę, aż masa zrobi się lśniąca, dodać maizenę i sok z cytryny.
Podzielić na części. Do jednej dodać kakao i aromat czekoladowy, do drugiej otręby i aromat orzechowy, do kolejnej sok z cytryny i aromat cytrynowy, do ostatniej barszcz /dla koloru/ i aromat malinowy.
Wyłożyć na wyłożoną papierem blachę - za pomocą łyżki uformować "kupki" lub wyciskać z rożka jak bitą śmietanę.
Włożyć do nagrzanego do 200 t. C piekarnika na 10 minut, a potem zostawić do wysuszenia w 100 st. C na 2 - 3 godziny.

Jeżeli nie dodamy otrąb i maizeny (a spokojnie możemy je pominąć), możemy je jeść bezkarnie w dowolnej ilości ;)
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • pojczlander.opx.pl