galareta.jpg
galareta.jpg Rozmiar 71 KB |
•2 piersi z kurczaka
•plaster surowej szynki
•duża marchewka
•natka pietruszki
•sól,pieprz
•połówka czerwonej papryki
•dwa ugotowane jajka
•żelatyna spożywcza
Z mięsa i marchewki z przyprawami gotujemy wywar(można dodać kawałek selera i pora do smaku jak na rosół).Gdy się mięso ugotuje wyjmujemy do wystudzenia wraz z marchewką a wywar przecedzamy( by pozbyć się fafrocli).Do bulionu dodajemy żelatynę( jak w przepisie).Mięso kroimy w kostkę i marchewkę i natke pietruszki i paprykę i dodajemy do bulionu. Mieszamy i sprawdzamy smak-doprawiamy jeśli jest to konieczne. Do przyszykowanych pojemników-ja zazwyczaj mam pojemniczki po serkach-na dno wkładam plasterek jajka ugotowanego i wlewamy już galaretę. Wkładamy do lodówki i już po godzinie w sumie mamy przekąskę już gotową. Podajemy z plasterkiem cytryny lub skrapiamy octem winnych(smakowym).
Śniadanie super,mięsa dużo a smak..mmmm