leczo DSCF00752.jpg
leczo DSCF00752.jpg Rozmiar 153 KB |
(Dukan, faza II )
składniki na 4 porcje:
- 4 papryki (w tym 1 żółta)
- 1 duża cukinia
- 1 cebula
- 1 puszka pomidorów (w kawałkach, bez skóry)
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- łyżeczka mielonej ostrej papryki
- łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- łyżeczka Vegety
- łyżeczka przyprawy do kurczaka (na 1 pierś z kurczaka)
- łyżeczka pieprzu (na 1 pierś z kurczaka)
- łyżka ziół prowansalskich
- 1,5 łyżeczki oliwy
Kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawą do kurczaka i pieprzem, odstawić. Warzywa umyć i pokroić w kostkę. Podsmażyć cebulę na 1/2 łyżeczki oliwy. Wrzucić ją (cebulę) do garnka/dużego rondla. Dodać paprykę i cukinię. Zalać wszystko wrzątkiem (tyle żeby minimalnie przykryć warzywa). Wrzucić pomidory z puszki i przyprawy. Wymieszać i zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień i co jakiś czas mieszając, dusić aż warzywa będą miękkie.
W tym czasie rozgrzać resztę oliwy na patelni i usmażyć kurczaka (my jedliśmy 2 dni, więc robiłam jednego dnia jedną pierś, drugiego dnia drugą, nie obie na raz).
Nakładać usmażone mięso na talerze, dopełnić warzywami.