leniwe1 2.JPG
leniwe1 2.JPG Rozmiar 23 KB |
Składniki:
250 g chudego twarogu
3 łyżki mąki kukurydzianej + mąka do podsypania
jajko
słodzik
sól
Na sosik:
jogurt naturalny
3 łyżki otrąb
cynamon
Sposób wykonania:
Twaróg zmielić dwukrotnie, dodać jajko, mąkę kukurydzianą, szczyptę soli i słodzik do smaku. Wymieszać dokładnie. Małe porcje ciasta (będzie bardzo klejące) wałkować na podsypanej mąką stolnicy i kroić na ok. czterocentymetrowe kluseczki. Gotować we wrzącej, lekko osolonej wodzie, ok. 2 minut od wypłynięcia.
Otręby wymieszać z cynamonem i uprażyć na suchej patelni. Gorące pierogi polać jogurtem i posypać cynamonowymi otrębami, ew. słodzikiem. Najlepiej smakują bezpośrednio po przygotowaniu (z czasem twardnieją).