leniwe1 2.JPG

leniwe1 2.JPG
Rozmiar 23 KB
Pierogi leniwe (wg Dukana)
Składniki:
250 g chudego twarogu
3 łyżki mąki kukurydzianej + mąka do podsypania
jajko
słodzik
sól

Na sosik:
jogurt naturalny
3 łyżki otrąb
cynamon


Sposób wykonania:
Twaróg zmielić dwukrotnie, dodać jajko, mąkę kukurydzianą, szczyptę soli i słodzik do smaku. Wymieszać dokładnie. Małe porcje ciasta (będzie bardzo klejące) wałkować na podsypanej mąką stolnicy i kroić na ok. czterocentymetrowe kluseczki. Gotować we wrzącej, lekko osolonej wodzie, ok. 2 minut od wypłynięcia.
Otręby wymieszać z cynamonem i uprażyć na suchej patelni. Gorące pierogi polać jogurtem i posypać cynamonowymi otrębami, ew. słodzikiem. Najlepiej smakują bezpośrednio po przygotowaniu (z czasem twardnieją).
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • pojczlander.opx.pl