zebradsc026213.jpg

zebradsc026213.jpg
Rozmiar 74 KB
DESER ZEBRA
(Dukan, faza I)

składniki na 3-4 porcje:
- 1 duży jogurt naturalny
- żelatyna (na 0,5l - ok 2 łyżeczki)
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1/2 łyżeczki kawy mielonej
- 10-13 tabletek słodzika (aspartam)

Kawę zaparzyć w małej ilości gorącej wody. Dodać połowę żelatyny (łyżeczkę), dodać słodzik (5-7 tabletek) i mieszać do rozpuszczenia żelatyny. Powoli wlać do połowy jogurtu naturalnego, zmiksować i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
Resztę żelatyny i słodzika rozpuścić z pół łyżeczki aromatu waniliowego w małej ilości gorącej wody. Wlać do pozostałego jogurtu, zmiksować i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
Gdy obie masy będą miały konsystencję bardzo gęstej śmietany (u mnie od razu), nakładać warstwami obie masy do salaterek uważając, żeby nie zmieszać ich ze sobą. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • pojczlander.opx.pl