zurek-na-maslance-dieta-dukana-faza-i.jpg
zurek-na-maslance-dieta-dukana-faza-i.jpg Rozmiar 10 KB |
Składniki przepisu
500 ml maślanki naturalnej u mnie 2%
1 szklanka wody
25 dag chudej kiełbasy wieprzowej lub drobiowej
2 jajka ugotowane na twardo
2 łyżeczki majeranku
1 kostka rosołowa drobiowa
liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki i koperek do przybrania
Sposób przygotowania : Maślankę wlewamy do garnek dodajemy do niej wodę, majeranek, kostkę rosołową, liść laurowy i ziele angielskie, następnie garnek stawiamy na ogniu i gotujemy przez kilka minut. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni teflonowej bez użycia tłuszczu. Do gotującego się żurku dodajemy podsmażoną kiełbasę i wszystko razem gotujemy na średnim ogniu jakieś 5 minut. Na końcu żurek doprawiamy solą i pieprzem. Jajko kroimy na ćwiartkę i przekładamy je na talerz. Na jajko nalewamy gorący żurek. Całą potrawę możemy posypać koperkiem i natką pietruszki. Smacznego !!!