laziemniaczane.jpg
laziemniaczane.jpg Rozmiar 70 KB |
•1 opakowanie mrożonych kalafiorów (450g)
•4 duże pieczarki
•pół dużej cebuli
•2 jajka
•2,5 łyżki (już zmielonych!) otrębów
•1 łyżka skrobii / mąki kukurydzianej
•sól
•oregano
•bazylia
•majeranek
Kalafior wrzucić na gotującą wodę i gotować 5min. Odcedzić i wystudzić. Ja gotowałam wieczorem dnia wcześniejszego. Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, posmażyć, dorzucić pokrojoną w kosteczkę cebulkę i podsmażyć. Ostudzić. Wymieszać kalafior, pieczarki, dodać otręby i makę/skrobię kukurydzianą, dodać 2 jajka i przyprawy. Wszystko wymieszać, potraktować blenderem,aby uzyskać gładką masę. Smażyć na mocno rozgrzanej patelni małe placuszki. Przewracac w momencie, kiedy brzegi placków dobrze się przyrumienią. UWAGA ! - lubią się rozpadać podczas przewracania.
SMACZNEGO :)